Administrerende direktør i Norfund, Kjell Roland, anklaget sine kritikere i mandagens høring i utenriks- og forsvarskomiteen for å komme med feilaktige påstander, når de sier at Norfund har tvangsflyttet urfolk.
– Det ble påstått tidligere her at vi har vært inne i prosjekter der urbefolkning er tvangsmessig forflyttet. Det er ikke sant, svarte Roland på kritikken fra sivilsamfunnet (på oppfordring fra Anniken Huitfeldt).
Dessverre uttaler Roland seg uten å kjenne omfanget av sin egen virksomhet: Norfund har ved flere anledninger finansiert prosjekter som har tvangsflyttet urfolk. Problemet er ikke bare at de har vært inne i prosjekter som har tvangsflyttet folk, men at Norfund også er inne i prosjekter som har tvangsflyttet urfolk. Roland snakker sådan usant (eller er dårlig informert) her.
Tvangsflytting
Kilomberoplantasjen i Tanzania, som Norfund har investert i, omtaler flytting av urfolk i sine egne planer. Ndambafolket som bor i området er blant de berørte av prosjektet.
Lake Turkana Wind Farm, som Norfund har investert i, har i dag en større landkonflikt gående i det kenyanske rettssystemet. Prosjektet er anklaget for ulovlig anskaffelse av land tilhørende urfolk. Det internasjonale sivilsamfunnet uttrykt bekymring for konsekvensene for det nomadiske Sirimasamfunnet.
Næringslivets rolle
Fivas tok ikke denne gangen opp Norfund i høringen, men vi mener utsagnet ikke kan bli stående. Vi ser at det er mulig å gjøre gode kommersielle prosjekter som ikke har negative konsekvenser for den berørte befolkningen, men skal dette gjøres skikkelig – er det avgjørende hvilke signaler som sendes fra selskapsledelsen.
– Vi ønsker en konstruktiv og kunnskapsbasert debatt om næringslivets rolle i utviklingsarbeidet og setter pris på at utenrikskomiteens utviste interesse for det samme, sier daglig leder i Fivas, Jonas Holmqvist.
Se videoklipp av høringen her.