Esten J. Ødegaard
I over tre tiår har eksperter med forskjellige bakgrunner i vannsektoren strømmet til World Water Week (WWW) i Stockholm for å samarbeide om å løse verdens presserende vannproblemer. Konferansen som samler den internasjonale vannbransjen i en lett tilgjengelig og uformell setting, holdes vanligvis i slutten av august hvert år, og har siden oppstarten i 1991 blitt organisert av Stockholm International Water Institute (SIWI).
Årets arrangement hadde deltagere fra 198 land, og det ble satt ny rekord for antall deltakere som var fysisk til stede. I tillegg var det mer enn 12 000 deltakere digitalt. FIVAS var til stede i Stockholm sammen med nøkkelpersoner fra myndigheter, universiteter, bedrifter og frivillige organisasjoner for å diskutere og tilby kontrasterende synspunkter på måter å håndtere kritiske vannutfordringer og fremme løsninger for en bærekraftig fremtid. La oss gå igjennom noen av høydepunktene i fra hva som skjedd på WWW i Stockholm 25.-29.august 2024.
Brobygging for en fredfull og bærekraftig fremtid
Temaet for 2024 var “Bridging Borders: Water for a Peaceful and Sustainable Future”, som understreker vannsamarbeidets avgjørende rolle for å fremme global fred og sikkerhet. Mange av møtene under WWW dekket derfor temaer som diplomati, klimatiltak og sikkerhet, og fremhevet den viktige rollen vann spiller i å fremme globalt samarbeid i disse sammenhengene.
Svensk likestilling og inkludering av urfolksperspektiv
Konferansen hadde også et likestillingsfokus med ungdoms- og kjønnsinkludering, som de siste tre årene har vært støttet av SIWIs Gullstandard-initiativ, som krever 40 % kvinnelig representasjon i panelene og inkludering av foredragsholdere under 35 år. I år nådde de 50 % kvinnelig deltagelse, og 70 % prosent nye deltagere.
Årets WWW la også vekt på viktigheten av å involvere urfolk i beslutningsprosessene angående forvaltning av vannressurser i deres lokalsamfunn. Urfolkssamfunn rundt om i verden står overfor betydelige utfordringer knyttet til tilgang til rent og trygt vann. Mange urbefolkningssamfunn, spesielt de i avsidesliggende områder, mangler skikkelig vann- og sanitærinfrastruktur. Urfolksamfunn har ofte havnet midt i frontlinjen av klimaendringers innvirkning på vann, og står overfor økte risikoer for flom og tørke, som fører til endringer i tilgangen på tradisjonelle kilder til vann, mat og medisin.
“Vann flyter mot penger”
FIVAS deltok i flere inspirerende møter og diskusjoner hvor vi fikk høre interessante vannperspektiver fra unge representanter fra urfolkssamfunn. “Vann flyter mot penger” sa Bêlit Peters, som representerte den canadiske førstenasjonen Ta’an Kwäch’än, i møtet 27.augusut om “Green colonialism. Indigenous youth for a peaceful and sustainable future”, i regi av Sáminuorra. Vannkraftutbygging og overfiske er noen av faktorene som ofte går igjen når man ser hvordan mange urfolksamfunn har mistet kontrollen over sine tradisjonelle vannkilder, og hvordan nye generasjoner mister kunnskap og tilknytting til bærekraftig forvaltning av vannressurser. Å løse disse komplekse, langvarige problemene krever betydelig samarbeid, reguleringsreformer og meningsfylt partnerskap med urbefolkningssamfunn for å sørge for at deres stemme blir hørt og respektert i utviklingen av bærekraftige løsninger.
Stockholms vannpris
Stockholms vannpris, ofte referert til “Nobels vannpris”, deles ut årlig til enkeltpersoner for banebrytende bidrag innen vannsektoren. Den 28. august overrakte H.M. Kong Carl XVI Gustaf av Sverige “Nobels vannpris” for 2024 til den japanske hydrologen professor Taikan Oki. Han ble tidligere i år kåret til årets vannprisvinner for sitt arbeid med å utvikle modeller som gir nøyaktig innsikt i globale elvestrømmer samt praktiske løsninger for å håndtere klimakrisen.
Et av konferansens mange høydepunkter er det årlige “Meet the Laureate”-seminaret 28. august på hovedsenen, presentert av Stockholm Water Foundation i samarbeid med World Water Week og SIWI. Dette var en anledning til å høre Taikan Oki selv fortelle om sin forskning, som har ført til forbedret forståelse av hvordan menneskelige aktiviteter påvirker vannkvaliteten og tilgjengeligheten globalt.
Stockholms juniorvannpris
Stockholms juniorvannpris er en konkurranse som premierer originale løsninger på globale vannutfordringer fra ungdom i alderen 15 til 20. I den forbindelse deles det hvert år ut priser i tre forskjellige kategorier: Stockholms juniorvannpris, Diploma of Excellence og Folkets pris. Den 27. august delte HKH Kronprinsesse Victoria av Sverige ut prisene til de unge vinnerne.
Stockholms juniorvannpris for 2024 ble gitt til Jonathan Zhao og Christopher Whitfeld fra Storbritannia for deres prosjekt som ved hjelp av kartlegging og filtrering reduserer PFAS-forurensning i Themsen. Diploma of Excellence ble tildelt Rosa Mendoza Sosa og Shanni Valeria Mora Fajardo fra Mexico for å ha utviklet et hjemmelaget rensesystem som renser vann blandet med fargestoff, for deretter å benytte dette vannet til grønnsaksdyrking. Folkets pris ble tildelt Manoel José Nunes Neto fra Brasil, som er opptatt av levekårene for Yanomami-stammene som er berørt av vannforurensning fra ulovlig gruvedrift, og har derfor laget et bærbart vannkjøretøy som samler inn data og overfører det til en server for overvåking og påvisning av forurensning i ferskvannsøkosystemer.
“Don’t WASH away SIWI”
Konferansen startet på søndag 25.august, og tok en litt overaskende vending da det første man ble møtt med etter at adgangsregistreringen var unnagjort, var flyers og klistremerker med påskriften “Don’t WASH away SIWI”. Ansatte i SIWI fortalte at de ønsket å markere sin misnøye og opplyse deltagerne om sin motstand mot at SIWI-styret etter en visstnok lite gjennomsiktig prosess har besluttet å foreta en drastisk reduksjon av antall ansatte i SIWI. Daglig i lunsjtiden ble det holdt appeller på balkongen i utstillingsområdet om den forventede nedskjæringen, det ble snakket om at det muligens ville bli kuttet 75 % av antall ansatte, og hvilke konsekvenser dette vil kunne få for framtidig planlegging og drift av WWW.
Brobygging og brokollaps?
WWW ble avsluttet 29. august med at SIWI oppsummerte uken og informerte om det som ligger foran oss. Over de fem dagene konferansen varte fikk deltagerne mye ny og nyttig informasjon og forbindelser som vil komme godt med for å fremme det internasjonale samarbeidet for bekjempelse av vannmangel. Generaldirektøren i ICIMOD Pema Gyamtsho påpekte at vi allerede har mange løsninger og verktøy, og at utfordringen først og fremst er å iverksette og oppskalere bruken av disse. SIWI konkluderte med at uken hadde blitt brukt til suksessfull grensebrobygging med tanke på det overordnede budskapet som var behovet for fortsatt samarbeid på tvers av geografiske grenser, generasjoner, kulturer, sektorer eller ulike deler av vannkretsløpet for å kunne sikre en trygg, fredelig og bærekraftig vannfremtid for alle. Seansen ble avsluttet med at ansatte fra SIWI holdt en siste appell om bekymringen rundt framtiden for både ansatte og WWW.
I kjølvannet av WWW24 kan FIVAS konstatere at vertskapet SIWI og Stockholm nok en gang har lagt til rett for de perfekte rammene for en vannkonferanse, denne gangen med et svært interessant, innholdsrikt og inkluderende program, som har demonstrert at vannbransjens brobygging er nødvendig og mulig. WWW er det årlige høydepunktet og samlingspunktet for vannbransjen, og FIVAS håper å kunne vende tilbake til WW25 og et like godt arrangement omhandlende neste års tema som er “Water for Climate Action”. Det siste vannbransjen trenger er en brokollaps for en av de viktigste broene for å løse verdens vannutfordringer som er World Water Week.