Martine Kopstad Floeng
En halv million mennesker er smittet, og mer enn 2000 har dødd som følge av kolerautbruddet som har herjet Jemen siden april i år. Verdens helseorganisasjon (WHO) roper varsku.
Kolera, som spres via skittent vann, forårsaker alvorlig diaré, oppkast og uttørring. Sykdommen kan både lett behandles og forebygges, men den pågående borgerkrigen har ført til ødeleggelser av infrastruktur og sykehus. Dette gjør at mange ikke får hjelp i tide: og uten behandling kan sykdommen, på bare få timer, være dødelig.
Selv om antallet smittede sank i løpet av julimåned, smittes mer enn 5000 mennesker av den dødelige, vannbårene sykdommen hver eneste dag. Dette omfanget gjør den til verdens største kolerautbrudd.
At Jemens koleraepidemi har spredd seg i en slik enorm hastighet skyldes den stadig forverrede hygieniske – og sanitære situasjonen i landet. Dette skyldes i all enkelthet konfliktens ødeleggelser av sivilinfrastruktur. Den humanitære krisen i det krigsherjede landet blir sådan stadig mer utfordrende, og regnes i dag som den mest prekære i verden. Tall fra FN viser at så mange som 3 av 4 mangler tilgang til trygt drikkevann og anstendige toalettfasiliteter.
I akutt behov av nødhjelp
Helsesystemet er under et stort press: mer enn halvparten av alle helsestasjonene er stengt som følge av krigens ødeleggelser. Mangelen på medisiner og forsyninger gjør situasjonen stadig mer utfordrende for helsearbeiderne. Så mange som 30 000 av de har ikke fått lønn på et år. Dette bidrar til å forverre den allerede pressede situasjonen i Jemen, hvor borgerkrigen gjør det vanskelig for helsepersonell å hjelpe de kolerasmittede.
6,6 millioner mennesker er på flukt inne i landet, og er i akutt behov for nødhjelp. Mer enn to år med væpnet konflikt og borgerkrig har fanget befolkningen i en tilværelse preget av vannmangel, sult og sykdom.