Indiske landsbyledere vil kaste ut Coca-Cola

The Coca-Cola series på Latuff

The Coca-Cola series på Latuff

Ledere fra 18 landsbyer i Mehdiganj nord i India krever at Coca-Cola stenger en fabrikk i området, fordi de mener leskedrikkgiganten ødelegger grunnvannressursene i området.

Den norske organisasjonen Fivas publiserte tidligere i år en rapport, hvor de kritiserte blant annet Coca-Cola og Nestlé for overforbruk av vann. Organisasjonen har tatt til orde for at det norske oljefondet må bruke sin eierandel i Coca-Cola til å få selskapet til å endre praksis.

– Coca-Cola har åpnet fabrikker i tørkeutsatte områder, og det fører til forurenset drikkevann og skaper problemer for de som driver landbruk, sier Jonas Ådnøy Holmqvist, daglig leder i Fivas, til Dagbladet.

– Det har vært en voldsom nedtapping av grunnvannet i disse områdene. De fleste steder går det fint å bruke noe grunnvann, men industriell nedtapping skaper problemer, sier Holmqvist.

Han sier de ikke vet om oljefondet har tatt opp dette med Coca-Cola.

– Stortinget har bedt oljefondet om å rapportere om slik dialog, men vi vet ikke om de har tatt det opp med dem. Oljefondet har sagt at de skal fokusere på vannforvaltning, men vi ser ingen tegn til at Coca-Colas vannforvaltning er blitt bedre, sier Holmqvist.

Les hele saken i Dagbladet.