Vannkraft stadig viktigere for Norfund

FivasNorske aktører, Vannkraft

Birgitte Bøgh-Olsen

I fjor bandt Norfund opp en tredel av sin kapital i vannkraft da de gikk sammen med Statkraft om å danne selskapet Statkraft Norfund Power Invest (SN Power). I januar i år annonserte Norfund at de ønsker å satse ytterligere på vannkraft: Norfund har nå gitt tre millioner kroner i et såkalt konvertibelt risikolån til Interkraft Nepal AS (IKN). Dette lånet er et ledd i IKNs finansiering av kjøp av 75 % av aksjene i Butwal Power Company (BPC) sammen med nepalske partnere. BPC driver flere vannkraftverk i Nepal. IKN har i samme forbindelse inngått en avtale om levering av konsulenttjenester fra Agder Energi AS, som også yter et konvertibelt lån til selskapet.

Kompetanseoverføring

IKN eies av Stiftelsen Hjelp til Selvhjelp for Nepal og investeringsselskapet CENU AS. Nepalsk samarbeidspartner er investeringsselskapet Shangri-La Energy Ltd (SEL). Ifølge Norfund er målet er at prosjektet skal innebære betydelig kompetanseoverføring samt sikre og videreføre ca 500 lokale arbeidsplasser.
– Som klassifisert MUL-land (minst utviklet land) av OECD og et prioritert samarbeidsland for norsk utviklingssamarbeid er Nepal i tillegg et viktig satsningsland for Norfund, skriver Norfund i en pressemelding.

Samarbeid med NTNU

BPC ble etablert i 1965 av United Mission to Nepal (en internasjonal allianse der også Den Norske Tibetmisjon inngår) og de nepalske myndigheter. BPC ble i stor grad bygget opp med frivillig hjelp fra norske fagfolk. Et biprodukt av dette er at et betydelig antall nepalske ingeniører har fått videreutdannelse ved NTNU i Trondheim.
– Utvidede eierinteresser i BPC skaper en gylden sjanse for den norske kraftbransjen, da den får adgang til et betydelig marked for kraftutbygging og kraftforsyning både i Nepal og de andre landene i Sør-Asia, skriver Norfund i pressemeldingen.