Karumaprosjektet

Jonas Holmqvist

Ugandiske myndigheter har lenge planlagt en utbygging av en kraftstasjon ved Karuma på Den hvite Nilen. Prosjektet er kontroversielt blant annet fordi strykene ligger inne i Murchison Falls nasjonalpark.

Norsk involvering

Det norske konsortiumet Norpak holdt lisensen for utbygging av Karuma, men konsortiet sa fra seg denne lisensen i 2009. Norpak besto av blant andre Agder Energi, Veidekke og Alstom Power Norway. Utbygging av Karuma ble utredet allerede på 90-tallet, men har stått på hold da fokus ble lagt på utbygging av Bujagali.

Veidekke ble i 2002 etterforsket for korrupsjon på grunn av utbetalinger gjort som del av dette prosjektet [les mer hos Development Today]

Kinesiske selskaper bak større utbygging

Ugandiske myndigheter legger nå opp til en større utbygging en det som var de norske planene. Prosjektet kritiseres for å overselge produksjonskapasiteten slik som også Bujagali og dammene ved utløpet av Victoriasjøen har gjort.

Korrupsjonsanklager rundt tildelingen av konsesjon for utbygging går opp til høyeste nivå i Uganda. Politiet etterforsker anbudskomiteen for å ha motatt 1,2 millioner usd fra det kinesiske firmaet China International Water and Electric Corporation (CWE). I følge den ugandiske avisen The Monitor ble CWE tildelt kontrakten for utbygging av Karuma i januar 2013. Avisen The East African skriver mer om prosessen [Les mer hos The East African blant annet her, her og her]

I følge Reuters forhandler også Uganda med kinesiske myndigheter om finanisering av dammen som de anslår vil koste 2 milliarder usd.