Føre var eller etter snar

FivasGuatemala, Norsk bistand, Norsk næringsliv, Norske aktører, Oljefondet, Vannkraft

Anette Tjomsland

”Oljefondet og Norad-støtta Norfund har eigarinteresser i selskap som står bak menneskerettsbrot i Guatemala. – Dei bør trekkja seg ut for å visa at Noreg ikkje støttar selskap som bryt menneskerettane”. Det seier forskar Mariel Aguilar-Støen ved Senter for utvikling og miljø (SUM), til Uniforum.

Aguilar-Stølens oppfordring støttes av Ane Evenstad i Latin-Amerika gruppene, i en kronikk i Dagsavisen 4. februar skriver hun:
”At folk står opp for deres rettigheter, tross viten om de brutale følgene politisk aktivisme kan få, viser at det finnes sterke stemmer som roper høyt om deres bevissthet og krav om endring. Norge har et ansvar for å støtte disse stemmene; ikke investere i det motsatte.”

I kronikken eksemplifiserer Evenstad menneskerettighetsbruddene ved å vise til norske interesser i gruve og vannkraftindustri, og problematiserer at staten slår ned på fredelige protester. Blant eksemplene som trekkes frem er småkraftverket Hidro Santa Cruz frem, som er delfinansiert av Norfund.

Trusler og trakassering

I dialog med FIVAS har Norfund tidligere opplyst at kompensasjon for landområder i prosjektet kun gjelder et lite fåtall, og at dette er avviklet uten problemer. Central America Report skriver imidlertid at Hidro Santa Cruz har inntatt en aggressiv holdning ovenfor lokalbefolkningen, og at opposisjonelle og folk som nekter å selge landområdene sine har mottatt trusler. Sivilsamfunnsledere fra lokalsamfunnet hevder også at allierte av selskapet leverer inn lister over aktivister, hvorpå hæren bortfører dem – akkurat som de militære gjorde under borgerkrigen. De invaderer offentlige busser, og krever ID kort fra folk på åpen gate. Guatemalas myndigheter fortsetter å gi konsesjoner og lisenser til utenlandske selskaper, uten å lytte til lokalbefolkningen som bor i området. Dette er klare brudd på ILOs konvensjonen 169 og FNs erklæring om urfolks rettigheter.

Drap og opprør

Konflikten med lokalbefolkningen toppet seg i mars 2012. Friends Of the Earth International skriver at bevæpnede menn overfalt tre landsbyledere som hadde nektet å selge landområdene sine til Hidro Santa Cruz. I angrepet ble landsbylederen Andres Francisco Miguel ble drept, og hans kolleger og naboer Paul Antonio Paul og Esteban Bernabé ble hardt skadet. I følge vitner ble angrepet utført av personer som kjørte samme type biler som benyttes av Hidro Santa Cruz. Folkemassen gikk da til angrep på selskapets installasjoner i raseri, og flere ble fengslet. Evenstad tar også opp denne episoden i sitt innlegg. Norfund avviser kritikken som uriktig i et svar i Dagsavisen mandag 18.3, og påpeker at det for tiden er en pågående straffeprosess mot to menn i forbindelse med drapet. Disse var ikke sikkerhetsvakter, men en av dem hadde tidligere et arbeidsforhold hos en underleverandør som var avsluttet. Rettsprosessen har så langt ikke avdekket en kobling mellom de to anklagede mennene og selskapet. Norfund har frosset utbetalinger til Hidro Santa Cruz siden 2012, i påvente av en situasjonsavklaring.

46 490 stemmer mot = lokal tilslutning

Norfund opplyser videre i sitt svar at en urfolksspesialist ble benyttet i konsultasjon med lokalbefolkningen, og at deres konklusjon var at det forelå lokal tilslutning. Dette stemmer imidlertid ikke overens med resultatet av en tidligere folkeavstemning i området. I følge Peace and Collaborative development network var det i 2007 en større folkeavstemning om lokalsamfunnet ville tillate gruvedrift, dammer og oljeboring i området. 46,490 stemte mot dette, mens bare 9 personer stemte for. Den 19.2 får Norfund tilsvar fra Ane Evenstad, Cecilie Hirch, Mariel Aguilar-Stølen og John Andrew Mcneish ved SUM. De skriver blant annet at forskning på miljøkonsekvensutredninger og konsulenters rolle i Guatemala har vist at spørreskjema som benyttes kan inneholde spørsmål som ”Ønsker du utvikling i lokalsamfunnet?” eller ”Ønsker du elektrisitet”?

Myndighetene ignorerer lokalbefolkningen

FIVAS gav i 2010 ut en rapporten ”Power to the People? Hydropower, indigenous peoples’ rights and popular resistance in Guatemala.” Rapporten viser hva som kan gå galt, og kommer med anbefalinger til hva som må tas hensyn til ved utvikling av vannkraftsektoren i fattige land, og land med sårbare grupper, slik som urfolk. En av hovedkonklusjonene er at Guatemalas myndigheter ignorerer lokalbefolkningen og unnlater å implementere ILOs konvensjon 169 om urfolks rettigheter. Svake, eller fraværende, konsultasjoner med lokalbefolkningen genererer konflikt, og det er et akutt behov for gode offentlige dialogforum mellom utbygger, myndigheter og lokalbefolkning. Informasjon om status i prosjekter er svært mangelfull og den informasjonen som foreligger er i utstrakt grad enveiskommunikasjon, hvor lokalsamfunnets synspunkter ikke anerkjennes. Det er også svært bekymringsverdig at sosiale protester kriminaliseres.

Kunne vært unngått

Situasjonen rundt prosjektet i Barillas er nå svært alvorlig, og det er klart at Hidro Santa Cruz har bidratt til at konfliktlinjer i det Guatemalanske samfunnet utspiller seg med alvorlige konsekvenser for lokalbefolkningen. Det er bra at Norfund har valgt å fryse utbetalingene til Hidro Santa Cruz, men det er åpenbart at noe må ha sviktet i prosessen et sted. SUM-forskerne skriver at konflikten kunne vært unngått, og at den representerer et eksempel på hvor viktig det er å møte urfolk med respekt. De konkluderer med at konsultasjon er en prosess, hvor alle parter må ha tillitt til prosessen. Tillitt oppnås ved å jobbe sammen med lokalsamfunnet over tid, gjennom åpenhet og ved å kommunisere nøytral informasjon. FIVAS håper at Norfund nå vil jobbe for å utbedre rutiner for å være i forkant ved investeringer i områder hvor lokalbefolkningen konsekvent blir overkjørt, slik at det ikke blir nødvendig å reagere først etter at en krise har oppstått.
Les også FIVAS og FIANs innlegg i Dagsavisen 20.2.2012 om Norges to ansikter i Guatemala