Verdens Toalettdag 2024: Sanitet for fred

FivasForside, Frontsak, Sanitær

Esten J. Ødegaard

Hvert år markeres Verdens Toalettdag den 19. november for å rette oppmerksomheten mot den globale sanitærkrisen og behovet for å sikre universell tilgang til trygge og verdige sanitærtjenester. Temaet for 2024 er “Toaletter er et sted for fred”, som fremhever den avgjørende rollen toaletter spiller for å beskytte helse, verdighet og sikkerhet, særlig i konfliktområder og katastroferammede regioner. 

En enorm utfordring

Ifølge FNs felles overvåkningsprogram (JMP) for UNICEF og Verdens helseorganisasjon, viser tall fra 2023 at 3,5 milliarder mennesker fortsatt mangler tilgang til tilfredsstillende sanitærsystemer. Så mange som 419 millioner mennesker praktiserer fortsatt sine nødvendige sanitære forhold i åpent lende. Mangelen på tilpassede fasiliteter utsetter samfunn for alvorlig helserisiko, inkludert dødelige vannbårne sykdommer som; kolera, dysenteri og tyfus. Disse sykdommene krever hundretusenvis av liv hvert år, og barn under fem år er spesielt utsatte for å dø av sykdommer knyttet til dårlig hygiene og sanitær. 

Toaletter er mer enn bare sorte hull hvor avfallet forsvinner

Toaletter er langt mer enn bare fysiske byggkonstruksjoner, de er en beskyttende barriere som holder farlige helseutfordringer separert fra mennesker. Ved å håndtere avfall på en sikker måte forhindrer toaletter spredning av vannbårne sykdommer, beskytter vannressurser og reduserer miljøforurensning. Utover dette er toaletter essensielle for å bevare verdighet og trygghet, spesielt for utsatte kvinner og jenter. 

For kvinner og jenter kan tilgang til trygge og private toaletter være livsendrende. Uten slike fasiliteter tvinges mange til å vente til mørket faller på for å bruke toalettet, noe som øker risikoen for farlige situasjoner som for eksempel vold og trakassering. Trygge sanitærforhold gir kvinner muligheten til å håndtere menstruasjon med verdighet og å få delta regelmessig på skole. 

Sanitærkriser i konfliktområder

I konfliktområder og katastroferammede regioner blir sanitær ofte nedprioritert og oversett, noe som kan føre til katastrofale konsekvenser. Uten fungerende toaletter vil avfallet fra mennesker forurense miljøet og skape farlige sykdomsutbrudd som igjen kan ramme allerede sårbare befolkningsgrupper hardt. Mangelen på sanitæranlegg truer ikke bare folkehelsen, men undergraver også menneskelig verdighet. I slike krisesituasjoner kan toaletter gi en følelse av trygghet og normalitet i en ellers kaotisk tilværelse. 

Behovet for bærekraftig sanitær

Betydningen av bærekraftige sanitærløsninger strekker seg langt utover nødhjelp i krig og katastrofe. Rene og tilgjengelige toaletter er et viktig grunnlag for helsemessige sunne samfunn og en viktig brikke til å nå globale helse- og utviklingsmål. Universell tilgang til sanitære installasjoner har omfattende fordeler som; lavere helseutgifter, økt produktivitet og bedre utdanningsmuligheter. For kvinner og jenter gir det også frihet, trygghet og muligheten til å delta mer aktivt i samfunnet på en likeverdig måte.

En oppfordring til internasjonal innsats

På Verdens Toalettdag oppfordrer FIVAS til internasjonal mobilisering for å møte den globale sanitærkrisen. Å nå bærekraftsmål 6 (SDG6), som betyr universell tilgang til vann og sanitær innen 2030, krever en målrettet innsats for å bygge og opprettholde bærekraftige sanitærsystemer. Dette handler ikke bare om å bygge nye toaletter, men også om å sikre at de forblir tilgjengelige, holdbare og inkluderende for alle, også for marginaliserte grupper i både rurale områder og tett befolkede urbane strøk som ofte blir oversett.

Oppskalering av vann-, sanitær- og hygieneprogrammer (WASH) og prioritering av rettferdig tilgang til sanitær systemer er avgjørende skritt for å kunne håndtere denne globale utfordringen. Toaletter er ikke bare en praktisk nødvendighet, de er en uunnværlig del av å beskytte folkehelsen, fremme verdighet og bevare miljøet.

Når vi i dag markerer Verdens Toalettdag er det viktig å anerkjenne at tilgang til trygge sanitærløsninger er en grunnleggende menneskerettighet. FIVAS oppfordrer derfor til at vi i felleskap gjør en betydelig større innsats internasjonalt for å skape en bærekraftig, verdig og sikker sanitær framtid for alle.