Uganda reforhandler Bujagali

FivasUganda, Vannkraft

Bjørn Ivar Fyksen

Oppe i all turbulensen omkring utbyggingen av Bujagalidemningen, har myndighetene i Uganda innledet nye forhandlinger om kontrakten med utbyggerselskapet AES. Prosjektet er midlertidig stanset inntil etterforskningen av korrupsjonsbeskyldningene som hefter ved det er ferdig (se Vann og Konflikter nr. 2/02). Dette fører til tap for utbyggerne og de nye forhandlingene springer antageligvis ut av frykt for at AES skal trekke seg helt ut av prosjektet. AES har slitt økonomisk i kjølvannet av Enronskandalen og kan derfor være fristet til å trekke seg ut av usikre prosjekter som det Bujagali etterhvert har blitt.

Etterforskere i Norge

Veidekke er under etterforskning av Økokrim for beskyldningene om bestikkelse av Ugandas tidligere energiminister. Økokrim fikk i slutten av januar besøk av to korrupsjonsetterforskere fra Det ugandiske generalinspektoratet (IGG – Inspector General of Government). Økokrim har arrangert besøket og sørget for dokumenttilgang og intervjuer for de ugandiske etterforskerne, som i første rekke ville snakke med ledelsen i Veidekke for å kaste lys over saken. Etterforskerne var også interessert i omstendighetene da ugandiske parlamentsmedlemmer besøkte Norge mens forskjellige selskaper promoterte foreslåtte damprosjekter. Detaljer fra etterforskningen og hva som eventuelt kom ut av den er ikke kjent. I tillegg venter man på undersøkelsesrapporten fra USAs justisdepartement som også har etterforsket beskyldningene. Denne er også svært avgjørende for Verdensbankens beslutning i forhold til prosjektets videre gang.

Forhandlinger med AES

Ugandas energiminister Syda Bhumba sa i februar til den ugandiske hovedstadsavisen New Vision at ingenting skjer før resultatene fra etterforskningen er klare, men at myndighetene i mellomtiden gjennomfører nye forhandlinger med AES for å sikre avtalen.
– Vi føler sterkt at Bujagali var en god avtale og derfor holder vi stadig fast ved den og reforhandler den med AES. Men om det verste skulle skje, har vi aldri manglet alternativer, sa ministeren til avisen. Hun tilbakeviste også påstander i pressen om at Verdensbanken hadde stanset støtte til Bujagali for syv år fremover og karakteriserte dette som ønskedrømmer fra motstanderne av prosjektet.

Nye prosjektplaner?

Det er uvisst hvilke alternativer ministeren hadde i tankene og hvorvidt det nå har blitt ført reelle diskusjoner med AES om andre prosjekter. Om så skulle skje at nye prosjekter blir planlagt, blir det spennende å se hvordan disse blir gjennomført. Om Bujagali strander for godt, får man håpe både myndigheter og utbyggerselskaper har lært av feilene som ble begått der.