Uganda: Bujagali revisited

FivasUganda, Vannkraft

Andrew Preston

IPS er en av tre selskaper som ble kortlistet. De to andre var den sveitsiske Sturky Consulting Engineers og det britiske-sør-afrikanske Wakisi konsortium. Prislappen for prosjektet er 350 millioner amerikanske dollar. Myndighetene forventer at byggingen skal begynne i 2006.

Tidligere erfaring

Det siste forsøket med å bygge ut det 250 MW vannkraftanlegget kollapset i august 2003 etter at det amerikanske energiselskapet AES trakk seg fra prosjektet. Dette kom i kjølvannet av forsinkelser som følge av korrupsjonsanklager og en kritisk rapport fra Verdensbankens Inspection Panel. Ugandiske NGOer klaget inn prosjektet til Verdensbanken og kritiserte bl.a. prosjektets høye kostnader, dets alvorlige sosiale, miljø- og kulturelle konsekvenser og at alternative måter å tilfredsstille Ugandas energibehov ikke hadde blitt redegjort for på en tilstrekkelig måte.

Veidekke ledet konsortiet som skulle bygge ut Bujugali på vegne av AES. Konsortiet besto stort sett av de samme nordiske selskapene som allerede var med i konsortiet Norpak Power Ltd, inkl. Alstom, GE Energy (Norway) og Norplan. Norpak hadde hatt som mål å bygge ut et alternativt kraftverk 200 km lengre nedenfor Nilen nær Karuma Falls. Men etter hvert som Bujugali-prosjektet ble mer aktuelt hadde Norpak-selskapene gått over til forhandlinger med AES om å bygge ut Bujugali. Prosjektet sto imidlertid stille mens korrupsjonsetterforskningen pågikk. Saken mot et datterselskap til Veidekke ble henlagt av Økokrim i 2003 på grunn av manglende bevis, men byggherren AES hadde da allerede trukket seg med et tap på 75 millioner dollar.

Til tross for dette tilbakeslaget ga myndighetene i Uganda og Verdensbanken aldri opp håpet om prosjektet. Verdensbanken bisto myndighetene med en omstrukturering av prosjektet og prislappen ble redusert med 40% til 350 millioner dollar. Både Norpak og Statkraft Norfund Power Invest (SN Power) har blitt bedt om å vurdere prosjektet.

Karuma eller Bujugali?

Norske aktører har distansert seg fra Bujugali-prosjektet. Etter at de i 2003 fikk forlenget sin eksklusive rett til å bygge Karuma-kraftverket inntil september 2008, har Norpak jobbet for å få grønt lys for Karuma. I 2004 fikk konsortiet signaler fra president Yoweri Musevenis kontor om at Karuma-prosjektet skulle settes i gang. Men i mars 2005 ble det rapportert i ugandisk presse at Norpaks styreformann Audun Bjørkenes hadde beskyldt energidepartementet og Verdensbanken for manglende støtte.

Verdensbanken har hele tiden vist skepsis til Karuma og prosjektdokumentene som Verdensbankens analyser baserer seg på har blitt vist å være i beste fall manglende og i verste fall direkte misvisende. Rapporten fra konsulentfirmaet Acres International (som ble svartlistet av Verdensbanken i 2004 på grunn av korrupsjonen i forbindelse med Lesotho Highlands Water Project) ga en pris for Karuma som var 200 millioner dollar høyere enn Norpaks egne beregninger.

SN Power har også meldt interesse for Karuma. Når det gjelder Bujugali, ble FIVAS fortalt i desember i fjor at prosjektet anses som ”dødt”. SN Power har imidlertid fått rettigheter fra myndighetene til å redegjøre muligheten for 4 mindre vannkraftverk i vest Uganda. Etter planen skal elektrisiteten fra disse prosjektene forsyne både lokale områder og det sentrale nettet.

Hvis Bujugali nå blir bygget, kan det virke som om sjansene for Karuma blir betydelig redusert. Det er en bred forståelse blant finansinstitusjonene og giverland at det ikke er behov for mer enn ett av disse to vannkraftsprosjektene.

Behov for en åpen prosess

En ny ”oppdatert” miljøkonsekvensanalyse har blitt lagt fram av myndighetene. Men lokale NGOer insisterer at den nye analysen er bare en forkortet utgave av den forrige. Dermed har den de samme manglene som ble påpekt i den opprinnelige analysen. En rekke spørsmål om prosjektet fortsatt står ubesvart. Lokale NGOer krever en åpen prosess for å håndtere disse spørsmål samt brede konsultasjoner med berørte grupper og sivilt samfunn. En lønnsomhetsanalyse trengs. Karuma foreslås som et mindre kontroversielt og mindre ødeleggende alternativ.

De ugandiske myndighetene på sin side sier at byggingen vil begynne i 2006 og at dammen vil bli ferdig bygd i løpet av 4 år. Men ugandiske NGOer svarer i en fellesuttalelse 15. april at ”Regjeringen virker som om de ikke har lært en ting fra den tidligere erfaringen.”