Store illusjoner om lys til Afrika

FivasVannkraft

Kristin Lauvstad Tufte

Dammen vil ha en kapasitet på 40,000 megawatt. Det er dobbelt så mye som Three Gorges Dam i Kina, og vil utgjøre en tredjedel av total mengde elektrisitet produsert i Afrika i dag. Dammen skal demme opp Inga Falls på elva Kongo, verdens største foss regnet i volum, og skal ligge ca. 225 km fra hovedstadaden i den demokratiske republikken Kongo, Kinshasa. Foreløpig har ikke forundersøkelsene startet, hvor ulike miljø- og sosioøkonomiske konsekvenser skal avdekkes.

”Grand Inga” er svaret på mangelen på elektristet i Afrika mener mange, blant annet Verdensbanken. Det er et eksempel på hvordan Bretton Woods-institusjonene vil at utviklingsprosjekter skal være. Private-public partnerships, med vekt på infrastruktur og grønne utviklingsfordeler. Kostnadene er estimert til ca. 80 milliarder dollar, og dammen skal settes i drift mellom 2020 og 2025. Finanseringen er én hump i veien.

En annen er mangelen på informasjon til lokalbefolkningen, og mulighetene deres for kompensasjon. De to dammene som allerede eksisterer i området, Inga I og II førte til store forflyttninger og manglende kompensasjon. I tillegg er strømnettverket dårlig utbygd i Kongo. Det vil være vanskelig for befolkningen å få tilgang til strømmen som skal bli produsert. 6 % av landets befolkning har tilgang til elektristet. Den produserte energien fra ”Grand Inga” vil i stor grad gå til industrien, blant annet gruveselskaper. Tanken er at energien skal kunne selges til store industrier over hele Afrika, blant annet Sør-Afrika. Det er en av grunnene til den sørafrikanske interessen i prosjektet. Sør-Afrikanske ESKOM og DR Kongos Societe Nationale d’’Electricite Societe a Responsibilite Limitee National har eierskapet. Energien skal gå til de som kan betale mest.

Den største utfordringen er allikevel miljøkonsekvensene av en utbygging på en av verdens største elver. En miljøkonsekvensanalyse av en full oppdemming av en elv med et nedbørsfelt på fire hundre tusen kvadratkilometer, og flere hundre tusen kvadratkilometer undersjøisk delta, er en nærmest uløselig oppgave. I Engineering Earth (2011) skriver Stanley Brunn blant annet om de store problemene med sedimentering og sedimenttransport og ikke minst hvordan saltvann vil slå inn i elveløpet nedenfor dammen og drepe biotoper i perioder hvor vannstrømmen reduseres.

Verdensbanken bruker vannkraftprosjektet til å illustere den nye strategien ”Transformation through infrastructure: World Bank Group Infrastructure Strategy Update”. Den har tre pillarer, hvor det vektlegges infrastruktur, privat finansiering og store transformerende prosjekter som skal gi maksimalt utbytte av grønne, regionale utviklingsfordeler. Økonomisk vekst skal skje ved hjelp av infrastrukturprosjekter, uten at strategien nevner noe om fattigdomsreduksjon. NGOen International Rivers har uttalt seg kritisk til dette prosjektet, og mener at det er som å putte bistand inn i næringslivet. Interessant nok, er det dette utviklingsminister Erik Solheim vektla nylig, under NHOs bistandspolitiske konferanse.

Det begynner imidlertid allerede å spøke for ”Grand Inga”. BHP som skulle bygge smelteverk for aluminium til konstruksjonen av dammen, har allerede trukket seg. Framover blir det interessant å se resultater fra forundersøkelsene. Blir ”Grand Inga” nok en hvit elefant eller lykkes det å «bringe lys til Afrika»?

BHP- not to build Congo plant, setback for hydroplan
Utdrag fra Stanley D. Brunn (Ed.) 2011. Engineering Earth: The Impacts of Megaengineering Projects. Dordrecht, the Netherlands: Springer.
Grand Inga Dam, Wikipedia
“Africa needs green energy, not Grand Inga” international Rivers
Congo’s Energy Divide Factsheet text, International Rivers
“Congo’s Inga: Great power for whom?” International Rivers
“Grand Inga, Grand Illusions?” International Rivers
Africa: The Grand Inga dam- Can It Really Happen? AllAfrica.com
“How to make the Grand Inga Hydro power project happen for Africa?” Worldenergy.org
“World’s Biggest Hydropower Scheme Will leave Africans in the Dark” ipsnews.net
“Helping the Poor by Helping the Rich” Huffingtonpost.com
“New World Bank infrastructure strategy- Paving over development?” Brettonwoodsproject.org
“Valentinsdate med næringslivet” Bistandsaktuelt