Brasil avviser vannvei

FivasBrasil, Vannkraft

Ingrid Nesheim

NGO-koalisjonen Rios Vivos med 300 medlemmer har ledet kritikken mot Hidrovía. Regjeringene i Brasil, Bolivia, Paraguay, Argentina og Uruguay står bak planene for utbygging av den 3,400 km lange kanalen som skulle gå gjennom verdifulle våtmarksområder og landområder til 17 millioner mennesker.

Forstudien til Hidrovìa, der også det norske selskapet Norplan har vært inkludert, er blitt kraftig kritisert for store mangler (se FIVASskraft nr. 4/97). Ingeniører og andre tekniske eksperter advarer i disse studiene mot at Hidrovía kan forandre hydrologien i hele elvesystemet og forårsake uttørking. Prosjektet vil kunne medføre kraftig reduksjon i det biologiske mangfoldet med irreversibel virkning, og øke forskjellene mellom fattig og rik.

I følge den brasilianske grunnloven må en “Environmental Impact Assessment” studie være utført i forkant av vannutviklingsprosjekter som kan forårsake miljøskader. Dette har ikke blitt utført for Hidrovia Paraguay- Paraná. Hidrovía-prosjektet ble tatt opp i retten, og i januar 1998 bestemte Federal Court i den brasilianske staten Mato Grosso at alle studier og alt ingeniørarbeid med Hidrovia utstedt fra den brasilianske regjeringen må stoppe. Dommeren krevde at videre arbeid bare kunne skje etter konsultasjon med berørte urbefolkningsgrupper og autorisasjon av Nasjonalkongressen.

Som følge av dommen vil den brasilianske regjeringen begrense inngrepet i våtmarkene i Pantanal til mindre arbeider som ikke vil virke ødeleggende for økosystemet. En representant for den brasilianske miljøbevegelsen sier at dette kan være starten på en utvikling der man beveger seg bort fra gigantprosjekter som kun bifaller noen få selskaper, til en bærekraftig utvikling med sosial rettferdighet som medfører bedre levevilkår for et flertall av folket uten å skade miljøet. Økologer uttrykker likevel bekymring for at prosjektet blir utført bare i annen form som fortsatt medfører store miljøødeleggelser.

Om det er Hidrovía eller våtmarkene i Pantanal som til slutt vinner frem, er fortsatt ikke avgjort. I følge Silvia Ribeiro i Friends of the Earth Uruguay, er de andre landene i regionen fortsatt bestemt på å utføre omfattende utgraving langs elvene Paraguay og Paraná. Han mener at de vil forsøke å presse Brasil til å forandre sin beslutning, på bakgrunn av de økonomiske interessene i prosjektet.