Alstom under lupen

FivasInternasjonale aktører, Norske aktører, Oljefondet, Vannkraft

Alstom er et av selskapene som belyses i FIVAS rapport, Investeringer på dypt vann – om pensjonsfondets ødeleggende investeringer i damprosjekter. En av hovedanbefalingene i rapporten er økt bruk av observasjonslisten som virkemiddel. Da rapporten ble skrevet var det kun ett selskap som sto oppført på denne. Observasjonslisten er et virkemiddel som kan benyttes dersom det er tvil om vilkårene for utelukkelse er oppfylt, eller hvis det er usikkerhet knyttet til selskapets fremtidige utvikling. Dersom normbruddene reduseres kan selskapet fjernes fra listen. Hvis de ønskede forbedringer derimot uteblir, kan selskapet tilrådes utelukket fra fondet.
– Vi i FIVAS har etterspurt at flere selskaper i fondets portefølje havner på observasjonslisten, slik at man får klarere rammer på oppfølgingen av eierskapsarbeidet i fondet, sier rapportforfatter og styreleder i FIVAS, Silje Kjørberg Hernes.

Mer observasjon kan gi mer åpenhet

Investeringer på dypt vann kritisterer også manglende åpenhet i eierskapsarbeidet. Investeringene i Statens Pensjonsfond Utland (SPU) blir forvaltet av Norges Bank Investment Management (NBIM). Det etiske arbeidet er fordelt mellom NBIM, og det uavhengige Etikkrådet for Statens Pensjonsfond Utland. NBIM kan påvirke selskaper gjennom ulike former for eierskapsutøvelse. Etikkrådet kan tilråde Finansdepartementet å ekskludere eller observere selskaper som driver med uakseptabel virksomhet. Det er liten grad av informasjonsutveksling mellom de to instansene.
– Økt bruk av observasjonslisten fører forhåpentligvis til et tettere samarbeid mellom Etikkrådet og eierskapsgruppen i NBIM, og vil legge mer press på Norges Bank om å vise til konkrete resultater i deres etiske arbeid. Hvilke selskaper som blir prioritert i NBIM sitt etiske arbeid er dessverre ikke tilgjelgelig for offentligheten, slik som systemet er i dag, men observasjonslisten er et lite steg i riktig retning, sier Kjørberg Hernes.

Viktig med vaktbikkjer

Alstom har vært i Etikkrådets søkelys siden 2008, og tilrådningen ble sendt til Finansdepartementet allerede desember 2010, et lite år før rapporten fra FIVAS kom. Den endelige beslutningen fra Finansdepartementet kom i desember 2011, et lite år etter tilrådningen.
– Det er ikke umulig at FIVAS sin rapport og anbefalinger også bidrar og gir et signal om hva sivilsamfunnsorganisasjoner krever i denne prosessen. Det viser uansett hvor viktig det er at organisasjoner setter søkelys på selskaper som er i fondet, og kommer med anbefalinger til hvilke selskaper som driver med uaktsom virksomhert, sier Kjørberg Hernes. Hun påpeker at økt bruk av de etiske virkemidlene gir viktige ringvirkninger.
– Etikkrådets grundige dokumentasjon med et selskap som anbefales utelukket gir signaler til markedet om at disse selskapene driver med uaktsom virksomhet. Mange andre pensjonsfond vil følge deres eksempel. I dag er det kun to selskaper som står på observasjonslisten til fondet, begge på grunn av grov korrupsjon. Vi håper å se at flere selskaper, som bidrar til grove miljøødeleggelser og brudd på menneskerettighetene, også utelukkes i større grad fremover.