AES ut av Uganda

FivasUganda, Vannkraft

Bjørn Ivar Fyksen

I august meldte det amerikanske selskapet AES at de legger ned AES Nile Power i Uganda. De trekker seg med andre ord helt ut av den omstridte kraft-utbyggingen i Bujagali. Det er ikke klart hva årsaken til tilbaketrekkingen er, men man kan anta at det er generelle økonomiske problemer hos AES som har gjort at de ikke tålte alle utsettelsene i Bujagali.
Dette gjør at flere ting nå står åpne: Om prosjektet vil bli videreført av andre elskaper, om man vil satse på alternative prosjekter (se egen artikkel) og ikke minst om man vil ta hensyn til den kritikken Bujagali-prosjektet er blitt møtt med, når man nå skal starte utredninger og forhandlinger på nytt.

En glatt overgang?

Det er grunn til å tro at det er knyttet såpass mye prestisje til dette prosjektet at det er liten sannsynlighet for at det blir skrinlagt for godt. Både Verdensbanken og ugandiske myndigheter har erklært en fortsatt interesse for å videreføre prosjektet og leter derfor etter nye investorer. Det sør-afrikanske energiselskapet Eskom har blitt nevnt som en mulighet. A ES har i forbindelse med sin tilbaketrekking forpliktet seg til å delta i en arbeidsgruppe som skal sørge for en “glatt overgang” til en videre utvikling av prosjektet. Denne gruppens hovedanliggende vil være å kartlegge kunnskap om Ugandas elektrisitetsbehov og avgjøre om Bujagali-prosjektet møter dette behovet. Det er dessverre grunn til å tro at denne overgangen vil gå i glatteste laget, siden hverken Verdensbanken eller AES tidligere synes å ha tvilt på prosjektets velgjørende effekt.

Om prosjektet blir igangsatt på nytt må man håpe at både investorer og Verdensbanken vil lytte til kritikken som prosjektet allerede har blitt utsatt for, ikke minst i forhold til lokalbefolkningen. Man må også håpe at overgangen for dem også vil gå glatt: Størsteparten av de berørte er allerede blitt flyttet fra prosjektområdet, og de fleste erstatningssakene er avsluttet, men ikke alle. FIVAS kjenner for tiden ikke til status for de berørte, men eventuelle uavsluttede saker med lokalbefolkningen vil trolig henge i løse luften inntil prosjektet blir igangsatt.

Avviser kritikk mot PPA

Det vil også bli spennende å se om hovedtrekkene fra kraftkjøpsavtalen (PPA) mellom Uganda og AES vil bli videreført i forhold til en ny investor. Noe av den sterkeste kritikken mot prosjektet dreier seg nettopp om denne avtalen, som mange mener er svært lite fordelaktig for Uganda, og som kan komme til å øke det allerede fattige landets gjeldsbyrde. Dette ble sist påpekt i en økonomisk analyse av prosjektet utført av konsulentfirmaet Prayas på oppdrag fra International River Network (IRN). Etter det FIVAS erfarer mener Verdensbanken og IFC at denne kritikken er irrelevant og at kraftkjøpsavtalen er gunstig for Uganda.