Politisk debatt: Kan vi eie oss til en bedre verden?

960_politikerdebatt-fb-eventbilde-02

Oljefondet har eierskap i Cola og Nestlé. Det er to selskap som tjener penger på å tappe vann som fattige indere trenger på flasker og selge det dyrt. Er det egentlig greit?

Oljefondet sier at de kan påvirke selskaper de eier ved å snakke om miljø. Å snakke med selskaper kan være vel så effektivt som å hive dem ut av fondet. Men gidder selskaper å høre på et fond som eier 2 %?

Cola og Nestlé er to av de over 9000 selskapene Oljefondet eier. Mange av disse selskapene bidrar til å ødelegge planeten vi bor på. Blir selskapene bedre av at Oljefondet eier noen aksjer? Hvor mye ødeleggelse vil vi være med på for å sikre egne pensjoner? – «Å snakke med selskaper kan være mer virkningsfullt enn å kaste dem ut av fondet» har Yngve Slystad, sjefen for fondet, sagt. Men vi eier selskaper som ødelegger miljøet, og som har gjort det i mer enn ti år. Og Yngve vil ikke fortelle hvilke selskaper de snakker med en gang. Er det på tide å forvente mer?

Fivas ga i vår ut en rapport om temaet, nå utfordrer vi politikerne til debatt på Kulturhuset på Youngstorget onsdag 11. november kl. 18-20.

Paneldebatt med:
Torstein Tvedt Solberg (AP)
Siri A Meling (H)
Snorre Valen (SV)
Rasmus Hansson (MDG)
Ola Elvestuen (V)

Ordstyrer: Aksel Braanen Sterri

Faglige innledninger om vann i India og etisk eierskap.

Arrangører: Changemaker, Fivas og Spire

Les mer om arrangementet på Facebook. 

Les rapporten Dead in the water – Ethical Ownership and Water Management in the Norwegian Government Pension Fund Global her.