Tips til å redusere vannforbruket ditt

FivasNyhetsklipp

Illustrasjonsbilde: Flickr / Magic Nick

Teksten er skrevet av Linn Isaksen for Storebrand.

Les hele teksten og alle tipsene her.

Bli bevisst på eget vannforbruk. For det har faktisk noe å si at du og jeg bruker mindre vann.

Både World Econimic Forum, som rangerer vannkrisen som en av de største utfordringene verden står overfor, og FIVAS – Foreningen for internasjonale vannstudier, bekrefter at et begrenset forbruk er et av tiltakene som må til for å redusere vannmangelen.

Den gode nyheten er at det ikke krever store omveltninger i hverdagen. Blir du bevisst på vannforbruket ditt, kan du med forholdsvis enkle grep gjøre verden en tjeneste – og i tillegg få både helsemessige og økonomiske gevinster i samme slengen!

1. Skaff deg sparedusj

Et vanlig dusjhode bruker ifølge Enova mellom 12-20 liter vann i minuttet, noe som betyr at du forbruker mellom 120-200 liter vann hver gang du tar deg en dusj på ti minutter.

Bytter du derimot til en sparedusj, bruker den isteden mellom 6-10 liter vann i minuttet. Gjør du det, er det dessuten ikke bare vannbruken knyttet til dusjing som halveres, men også prisen. Vannoppvarming er nemlig gjerne en av de største utgiftspostene på strømregningen, og skifter du til sparedusj halverer du dusjkostnadene dine.

Reduserer du i tillegg tiden du står under vannstrålene, vil vannforbruket og strømregningen synke ytterligere. Det er imidlertid verdt å merke seg at det er mer effektivt å dusje enn å ta seg et bad, ettersom et badekar rommer cirka 200 liter vann.

2. Spis mindre kjøtt

Hele 70 prosent av verdens totale vannforbruk går til landbruk. Ifølge Framtiden i våre henders rapport «Vår vannkrevende mat» fra 2017, bruker en gjennomsnittlig nordmann 4 400 liter vann daglig – bare gjennom maten vi spiser. Og med en norsk selvforsyningsgrad på 38 prosent (inkludert import av dyrefôr), skjer det meste av nordmenns vannforbruk i forbindelse med mat i andre land.

Kjøtt er den mest vannkrevende matvaren. Mens det krever 15 415 liter vann å produsere en kilo storfekjøtt, trengs det bare 322 liter vann å produsere en kilo grønnsaker. Vegetarianere som ikke spiser melkeprodukter har et vannforbruk på 15-20 prosent, sammenlignet med en gjennomsnittlig kjøttspiser.

Filer du ned på kjøttinntaket, vil du dermed redusere vannfotavtrykket ditt betraktelig – og også bruke mindre av andre lands vannressurser. Som en bonus, vil dessuten det å gå over til et mer plantebasert kosthold også ha positiv innvirkning både på helsa og økonomien.

– Dette betyr ikke at du er nødt til å legge om kostholdet ditt helt, påpeker Martine Kopstad Floeng, informasjons- og analysemedarbeider i Foreningen for internasjonale vannstudier (FIVAS).

– Se på det som en mulighet til å bli mer kreativ på kjøkkenet. Vi nordmenn er vant til å lene oss veldig på kjøtt som hovedkomponent på tallerkenen, men ved å utfordre deg selv til å droppe kjøttbiten, kan du utvide repertoaret og få et mer variert kosthold. Kast deg på Meatless Monday-bevegelsen, bytt ut kjøttdeigen i lasagnen med squash og sopp, og legg inn en ekstra fiskemiddag i uka, tipser hun.

3. Bruk oppvaskmaskinen

Dette kommer kanskje som en overraskelse, men det krever faktisk mer vann å vaske opp for hånd enn å bruke oppvaskmaskin.

En oppvaskmaskin med energimerking i klasse A bruker cirka 10 liter vann, imens man ville brukt langt mer vann for å vaske opp tilsvarende mengde oppvask – ettersom du da må fylle opp oppvaskkummen (som rommer cirka 5 liter) flere ganger, og gjerne la vannet renne underveis for å skylle av såpen.

– Husk også at moderne oppvaskmaskiner er utviklet for å takle flekker, og derfor ikke krever at du skyller av tingene før de setter inn i maskinen, påpeker Kopstad Floeng.

– Og dersom du ikke har oppvaskmaskin, og må vaske opp for hånd, er det mer vannbesparende å vaske opp under rennende vann enn å fylle opp kummen – på samme måte som at det lønner seg å dusje fremfor å fylle opp badekaret.

4. Fyll opp maskinene og bruk øko-program

Skal det lønne seg å bruke oppvaskmaskin istedenfor å vaske opp for hånd, fordrer det selvfølgelig at du fyller den ordentlig opp før du setter den på.

Velger du i tillegg et øko-program, bruker du også både mindre vann og mindre strøm. De samme prinsippene gjelder også for klesvask.

– Verken klær, kopper eller karr trenger som regel ikke å bade i glovarmt vann i en evighet, og øko-program er som oftest mer enn bra nok, sier Kopstad Floeng.

FIVAS_Martine_Kopstad_Floeng-800px-tiny

SMÅ ENDRINGER: Det har faktisk noe å si at vi bruker mindre vann, påpeker Martine Kopstad Floeng, informasjons- og analysemedarbeider i Foreningen for internasjonale vannstudier. Det trenger ikke å bety at vi må legge om hele livet for å gjøre en forskjell. Foto: FIVAS

5. Fiks kraner som drypper og toalett som renner

Utette kraner er sløsing med både vann og energi. Enøk anslår at en kran som står og drypper kvitter seg med mellom 7 000 og 30 000 liter vann i året. Det lønner seg derfor å skifte pakning, eller bytte ut hele armaturen hvis det er nødvendig.

Et rennende toalett, er en enda større vanntyv. Et toalett som står og renner kan nemlig forbruke rundt 400 000 liter vann i året.

– Det finnes også sparedyser til kranene og vannsparende toalett som kan redusere mengden vann som spyles ned. De fleste nye toalett har dessuten to spole-alternativ, hvor du kan velge halv- eller full skylling og nøye deg med en halv når ikke mer er nødvendig.

Les resten av tipsene fra Storebrand og Fivas her!