Urfolksledere arrestert i forbindelse med Norfund-prosjekt

Bilete er frå ein kvinnemarsj mot utbyggingane i Barillas, foto: Alba Sud fotografia

Bilete er frå ein kvinnemarsj mot utbyggingane i Barillas, foto: Alba Sud fotografia

Eva Fjellheim

Den 26. februar i år ble Arturo Pablo, Dalberto Villatoro Hernández og Francisco Juan (kjent som don Chico) arrestert da de frivillig møtte opp til sin egen rettshøring i Huehuetenango. De er anklaget for å ha kommet med trusler og for å ha deltatt på ulovlige møter og demonstrasjoner i forbindelse med selskapet Hidro Santa Cruz i Barillas.

Den 24. mars ble urfolkslederene Rigoberto Juárez Mateo og Domingo Baltazar arrestert midt i sentrum av Guatemala by (6ta avenida). De var i hovedstaden for å levere en anmeldelse for de siste angrepene som har blitt utført mot journalister i Santa Eulalia Huehuetenango den 19. mars.

De ble arrestert av politiet uten å bli informert om hva de var siktet for, og politiet hadde ingen arrestordre. Advokaten til Rigoberto ble fysisk angrepet da han ba om å få se dommerens tillatelse til arrestasjonen.

«De kriminaliseres for å forsvare territoriet og vannet», skriver nettstedet Prensa Comunitaria.

– Vi har ikke gjort noe som helst i strid med lovverket. Vi har bare forsvart territoriet, vannet og livet. I dag sier de at de har arrestordrer mot oss, uttalte Rigoberto noen timer etter at han ble tatt av politiet.

Bygger ut uten tillatelse

Hidro Santa Cruz er et selskap opprettet av det spanske selskapet Econer Hidralia Energi etter at de i 2007 fikk øynene opp for de store vannressursene i den guatamalanske delstaten Huehuetenango. Prosjektet Santa Cruz vil utvikle, Q’ambalan, er delfinansert av Norfund. Utbyggingsarbeidet ble startet uten at lokalbefolkningen ble informert eller konsultert. Territorier ble kjøpt opp av ulike personer som ga uttrykk for at de øsnker å kultivere kaffe og kardemomme.

I 2010 søkte Hidro Santa Cruz kommunestyret i Barillas om lisens til å bygge ut vannkraftanlegget. Etter konsultasjoner med landsbyene i områdene som ville rammes fikk søknaden avslag. På tross av dette satte selskapet i gang utbyggingen. De gjerdet inn området, stengte veier, felte trær og startet konstruksjonsarbeidet.

Flere drept, skadet og arrestert

Hidro Santa Cruz’ ulovlige oppførsel har ført til sterke lokale reaksjoner og voldelige oppgjør mellom selskapet og urbefolkningen som bor i området. Blant annet ble Francisco Andrews Miguel drept og to personer hardt skadet 1. mai 2012 da de ble angrepet av sikkerhetsvakter fra Hidro Santa Cruz. I etterkant erklærte militæret unntakstilstand i området. Den ble senere opphevet etter stor folkelig motstand.

På tross av de sterke reaksjonene og den overhengende faren for arrestasjoner har urfolk og lokalbefolkningne i Barillas opprettholdt kampen mot utbyggingen.

Både Rigoberto og Domingo er representanter for det flernasjonale regjeringen (Gobierno Plurinacional) som er representert av Q`anjob´al, Chuj, Akateka, Popti og Mestiser i 16 kommuner i delstaten Huehuetenango. Begge har spilt sentrale roller i kampen mot Hidro Santa Cruz og andre vannkraftprosjekter i regionen.

Les mer om vannkraft i Guatemala i Fivas-rapporten Guatemala i skyggen av fortiden – Elektrifiseringens mørke sider. 

Kilder:

Prensa Comunitaria:

Preso Político más: Rigoberto Juárez defensor del territorio.

Rigoberto Juárez: “Nos hemos dedicado a defender el agua, la vida, el aire, las plantas”

https://comunitariapress.wordpress.com/2015/02/26