Ikke tatt lærdom av Riksrevisjonens gjennomgang

FivasFrontsak, Norsk bistand, Norske aktører, Vann og sanitær, Vannkraft

Daglig leder i Fivas, Jonas Holmqvist, i høring om statsbudsjettet i utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget. Skjermdump fra Stortingets nett-tv.

Daglig leder i Fivas, Jonas Holmqvist, i høring om statsbudsjettet i utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget. Skjermdump fra Stortingets nett-tv.

Støtten til Kapittel 166 Post 74 – Fornybar energi er redusert i 2016. Reduksjonen er naturlig etter at Riksrevisjonen kom med en liste kritiske anmerkninger i gjennomgangen av norsk bistand til ren energi. Innretningen på støtten synes derimot ikke å endres. Tiltakene som beskrives er en fortsettelse av innsatsen som ikke har virket. Samtidig økes støtten til investeringer i fornybar energi gjennom Norfund (kap 161, post 95), investeringer som har vist seg å stå langt unna målsettingene om økt energitilgang og fattigdomsreduksjon i lavinntektsland. Riksrevisjonen påpekte i sin gjennomgang av norsk bistand til fornybar energi at:

  • Bistanden har i liten grad ført til økt fornybar kraftproduksjon i de prioriterte samarbeidslandene.
  • Norskstøttede tiltak for utbygging av strømnett har svak økonomisk bærekraft
  • Kapasitetsbygging har ofte vært mangelfullt planlagt og har gitt svake resultater
  • Det er klare svakheter i departementets planlegging og kunnskapsgrunnlag for prioriteringer og beslutninger.
  • Utenriksdepartementet mangler gode virkemidler for å utløse private investeringer i land med svake rammebetingelser.

Likevel videreføres støtte til tiltak som produksjon av fornybar energi, utbygging av strømnett og kapasitetsbygging. Budsjettet lover en ny strategi for støtten til fornybar energi. At det fortsatt ikke foreligger beskrivelse av endringer i aktiviteten for å rette opp den mest sentrale kritikken eller begynne en endring, ser vi som alvorlig. Riksrevisjonens undersøkelse har vært kjent i halvannet år for departementet, og Stortinget har gitt denne sin tilslutning. Svak oppfølging av denne svekker den parlamentariske kontrollmekanismen.

Norfunds støtte til produksjon av ren energi er også omfattet av Riksrevisjonens gjennomgang. En selvstendig evaluering fra Norad viser at utviklingseffekten av Norfunds investeringer er vanskelig å vise. En svært stor andel av energiinvesteringene er gjort i øvre middelinntektsland. Blant de største investeringene i Norfund er investeringer i fornybar energi, og særlig eierpostene i selskaper deleid av Statkraft. Norfund eier for over 5 milliarder i SN Power og Statkraft International Hydro Invest (SKIHI). Norfund har høstet kritikk for at for mange av investeringene til SN Power er i mellominntektsland. Dette svekker målsettingen om økt energitilgang for verdens fattige og generell fattigdomsreduksjon. Evalueringsrapporten anbefaler at Norfund videreutvikler rapporteringen og oppfølgingen av utviklingseffektene av sine investeringer. Før dette er gjennomført er det uheldig å øke Norfunds investeringskapital.

Til slutt vil vi si at vi håper komiteen setter pris på mangfoldet av innspill dere får i denne prosessen, og at dere har forståelse for at med de kuttene som er foreslått i informasjonsstøtten til sivilsamfunnsorganisasjoner vil ikke de i fremtiden være mulig i like stor grad.